Kinderen en afscheid nemen

Kinderen en afscheid nemen

9 april 15:04

Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

Kinderen hebben hun eigen gedachten en fantasiewereld en die klopt niet altijd met de werkelijkheid. Ik dacht vroeger als kind dat als er een zonnestraal door de bewolking brak, de hemel openging. Nu heb ik altijd een rijke fantasie gehad maar ik was er echt van overtuigd dat de kist met de overledene zo via die opening naar de hemel zou zweven. Ieder kind, ieder mens krijgt in het gewone leven met verlies te maken. Een kind wat zijn lievelingsknuffel kwijtraakt, een vriendje dat gaat verhuizen, een huisdier dat doodgaat. Dat verlies maakt indruk, het brengt verdriet met zich mee wat oprecht is. In hospice de Winde komen ook kinderen op bezoek, van alle leeftijden. Deze kinderen komen met verlies en afscheid nemen in aanraking. Meestal is één van de oma’s of opa’s ernstig ziek maar soms ook een moeder of vader. Dat kan moeilijk en verdrietig zijn zeker omdat jezelf ook in deze verdrietige situatie zit. Als het wenselijk is kunnen wij proberen u hierbij te helpen. In onze informatiekast staan boekjes/cd’s waar u gebruik van kunt maken. Soms is het fijn om deze te gebruiken om een gesprek met uw kind te beginnen. Ook tekenen of een kleurplaat kan een goed hulpmiddel zijn. Zelf denk ik dat kinderen het meest gebaat zijn bij openheid, eerlijkheid en wat heel belangrijk is, een goede voorbereiding. Vertel wat een kind te zien krijgt en hoe dat komt. Als oma altijd in de kleren in de kamer aan tafel zat en nu in de pyjama in bed ligt, is dat heel anders dan dat het was. Een kind heeft vaak een beeld nodig om de situatie te begrijpen, dan wordt het duidelijk voor ze. Kinderen horen erbij, maken deel uit van de gezinnen en families wanneer er één van de naaste familieleden ernstig ziek is en komt te overlijden. Deel u vragen, onzekerheden of twijfels als deze er zijn. Want voor ons allemaal geldt duidelijkheid geeft zekerheid.

Tip: Leest u eerst zelf het boekje even door en/of luister eerst zelf de CD van te voren. Zo weet u wat er verteld wordt en kunt u de tekst aanpassen of aanvullen volgens u eigen overtuiging of inzicht.

De plek voor een waardig afscheid,
in alle rust en vrijheid.Meer over Hospice de Winde
Dagboek van een verpleegkundige
Sfeerimpressie
Ervaringen
 • Tussen hoofd en hart

  Tussen hoofd en hart

  19 maart 08:58

  Mijn zoon woont en werkt in Amerika vertelde ze. Hij heeft een goede baan maar werkt veel en hard. Haar zoon zag kans om een aantal keren voor zijn werk naar Europa te reizen, dat combineerde hij om een paar dagen bij zijn moeder te kunnen zijn.

  Lees meer
 • Open dag hospice de Winde goed bezocht

  Op 22 december hebben wij een open dag georganiseerd ter ere van ons 12,5 jarig bestaan. Het doel van deze open dag was meer publiciteit te geven aan ons hospice maar ook het werven van nieuwe vrijwilligers, uitbreiding kunnen wij namelijk goed gebruiken.

  Lees meer
 • Kinderen en afscheid nemen

  Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

  Lees meer
 • Net als in de film

  Net als in de film

  12 februari 15:42

  Als de tijd daar was, wilde hij gaan liggen en zo inslapen. Dat vertelde hij op een dag toen ik hem aan het verzorgen was.
  Ja, dat is wel het mooist. Heeft niet iedereen deze wens?

  Lees meer
 • Verlangen

  Verlangen

  21 november 08:53

  Ze was oud en versleten zoals ze dat zelf zei. Heel lang ervaarde ze de kwaliteit van haar leven maar langzamerhand werd dit minder. Telkens kwamen er nieuwe ongemakken bij.

  Lees meer
 • Tijd om te sterven

  Tijd om te sterven

  26 oktober 15:31

  Anderhalf jaar lang is er bij ons in de Winde gefilmd.  Een aantal van onze gasten werd gevolgd en geïnterviewd. Het proces van de laatste levensfase werd vastgelegd. Ook de naasten werden hierbij betrokken. Afgelopen zaterdagmiddag was het zover, de première van de documentaire

  “Tijd om te sterven”.

  Lees meer
 • De tijd

  De tijd

  8 september 10:30

  Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

  Lees meer
 • Mooi weer

  Mooi weer

  8 augustus 13:05

  De tuin van de Winde staat er weer prachtig bij.

  De bloemen bloeien, de plantenbakken zijn gevuld. De tuinstoelen en parasols staan klaar voor gebruik. Elk jaar weer genieten we allemaal van deze fijne plek.

  Lees meer
 • De Twentsewens Ambulance

  Hoe mooi is het om een laatste wens in vervulling te laten gaan?

  Om bijvoorbeeld nog één keer een speciale plek te bezoeken waar iemand naar verlangt. Dankzij de stichting Twentsewens Ambulance wordt dit mogelijk gemaakt en dat is prachtig!

  Lees meer
 • Houvast

  Houvast

  18 mei

   

  Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

  Lees meer
Harry (Partner)Willie (gast)Joke (gast) en Frans Jan

Gast Willy Heemskerk-Burggraaf deelt haar ervaring over het verblijf in Hospice de Winde.

Video-impressieHospice De WindeHalKeukenHuiskamerKamerStilteruimteDakterras
Ontdek nu de zorgwijzer