Tussen hoofd en hart

Tussen hoofd en hart

19 maart 08:58

Mijn zoon woont en werkt in Amerika vertelde ze. Hij heeft een goede baan maar werkt veel en hard. Haar zoon zag kans om een aantal keren voor zijn werk naar Europa te reizen, dat combineerde hij om een paar dagen bij zijn moeder te kunnen zijn.

 Haar zoon was op zichzelf en zocht weinig of geen contact met ons.

Op een bepaald moment was hij weer op bezoek bij zijn moeder. Na het weekend zou hij weer voor drie weken naar Amerika vertrekken. Hij kon dan tussentijds geen vrij krijgen. Zijn moeder werd zieker en was de laatste week hard achteruit gegaan.

Ik had een aantal late diensten achter elkaar en besloot het contact met haar zoon op te zoeken. "Hoe vind je dat het gaat met je moeder?" vroeg ik toen hij in de keuken een kop koffie haalde. Hij reageerde oppervlakkig en vertrok snel. De dag erna was zijn moeder zienderogen achteruitgegaan. Wederom vroeg ik hem hoe hij er tegenaan keek. Hij antwoordde kort. De volgende dag leek het duidelijk dat de achteruitgang van zijn moeder zich voortzette. Haar leverfuncties faalde en ze werd zwakker en vermoeider. Ik kwam op haar kamer waar ze met elkaar in gesprek waren. “Mijn moeder heeft gezegd dat ze de komende 3 weken niet dood gaat”, zei de zoon. Ik was even sprakeloos door deze directheid.

Het was zondagavond en hij zou maandagochtend in alle vroegte het vliegtuig naar Amerika pakken. Op dit moment kon ik de hoop van zijn moeder en hem niet de kop in drukken maar toch vroeg ik mij af of hij dit geloofde.

Even later trof ik hem in de huiskamer en vroeg ik hem hoe hij de afgelopen drie dagen ervaren had en hoe hij vond dat het ging met zijn moeder? Ik benoemde wat ik deze drie dagen had gezien en vertelde eerlijk dat ik niet in de toekomst kon kijken en niet wist of zijn moeder over drie weken nog zou leven. Heel confronterend maar wel eerlijk.

Ik stelde hem de pijnlijke vraag: "Hoe is het voor jou als je in Amerika bent en je moeder zou overlijden?" Hij reageerde hevig geëmotioneerd, dat zou hij verschrikkelijk vinden. We spraken verder over zijn werk en de druk hiervan.

Over de bijzondere tijd van nu die hij nog had met zijn moeder. Beiden vonden dit heel waardevol en fijn. We namen afscheid en ik wenste hem alle sterkte toe.

In de nacht van maandag op dinsdag overleed zijn moeder, hij was bij haar.
Hij was gebleven.

De plek voor een waardig afscheid,
in alle rust en vrijheid.Meer over Hospice de Winde
Dagboek van een verpleegkundige
Sfeerimpressie
Ervaringen
 • Tussen hoofd en hart

  Tussen hoofd en hart

  19 maart 08:58

  Mijn zoon woont en werkt in Amerika vertelde ze. Hij heeft een goede baan maar werkt veel en hard. Haar zoon zag kans om een aantal keren voor zijn werk naar Europa te reizen, dat combineerde hij om een paar dagen bij zijn moeder te kunnen zijn.

  Lees meer
 • Open dag hospice de Winde goed bezocht

  Op 22 december hebben wij een open dag georganiseerd ter ere van ons 12,5 jarig bestaan. Het doel van deze open dag was meer publiciteit te geven aan ons hospice maar ook het werven van nieuwe vrijwilligers, uitbreiding kunnen wij namelijk goed gebruiken.

  Lees meer
 • Kinderen en afscheid nemen

  Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

  Lees meer
 • Net als in de film

  Net als in de film

  12 februari 15:42

  Als de tijd daar was, wilde hij gaan liggen en zo inslapen. Dat vertelde hij op een dag toen ik hem aan het verzorgen was.
  Ja, dat is wel het mooist. Heeft niet iedereen deze wens?

  Lees meer
 • Verlangen

  Verlangen

  21 november 08:53

  Ze was oud en versleten zoals ze dat zelf zei. Heel lang ervaarde ze de kwaliteit van haar leven maar langzamerhand werd dit minder. Telkens kwamen er nieuwe ongemakken bij.

  Lees meer
 • Tijd om te sterven

  Tijd om te sterven

  26 oktober 15:31

  Anderhalf jaar lang is er bij ons in de Winde gefilmd.  Een aantal van onze gasten werd gevolgd en geïnterviewd. Het proces van de laatste levensfase werd vastgelegd. Ook de naasten werden hierbij betrokken. Afgelopen zaterdagmiddag was het zover, de première van de documentaire

  “Tijd om te sterven”.

  Lees meer
 • De tijd

  De tijd

  8 september 10:30

  Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

  Lees meer
 • Mooi weer

  Mooi weer

  8 augustus 13:05

  De tuin van de Winde staat er weer prachtig bij.

  De bloemen bloeien, de plantenbakken zijn gevuld. De tuinstoelen en parasols staan klaar voor gebruik. Elk jaar weer genieten we allemaal van deze fijne plek.

  Lees meer
 • De Twentsewens Ambulance

  Hoe mooi is het om een laatste wens in vervulling te laten gaan?

  Om bijvoorbeeld nog één keer een speciale plek te bezoeken waar iemand naar verlangt. Dankzij de stichting Twentsewens Ambulance wordt dit mogelijk gemaakt en dat is prachtig!

  Lees meer
 • Houvast

  Houvast

  18 mei

   

  Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

  Lees meer
Harry (Partner)Willie (gast)Joke (gast) en Frans Jan

Gast Willy Heemskerk-Burggraaf deelt haar ervaring over het verblijf in Hospice de Winde.

Video-impressieHospice De WindeHalKeukenHuiskamerKamerStilteruimteDakterras
Ontdek nu de zorgwijzer