Kinderen en afscheid nemen

Kinderen en afscheid nemen

9 april 15:04

Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

Kinderen hebben hun eigen gedachten en fantasiewereld en die klopt niet altijd met de werkelijkheid. Ik dacht vroeger als kind dat als er een zonnestraal door de bewolking brak, de hemel openging. Nu heb ik altijd een rijke fantasie gehad maar ik was er echt van overtuigd dat de kist met de overledene zo via die opening naar de hemel zou zweven. Ieder kind, ieder mens krijgt in het gewone leven met verlies te maken. Een kind wat zijn lievelingsknuffel kwijtraakt, een vriendje dat gaat verhuizen, een huisdier dat doodgaat. Dat verlies maakt indruk, het brengt verdriet met zich mee wat oprecht is. In hospice de Winde komen ook kinderen op bezoek, van alle leeftijden. Deze kinderen komen met verlies en afscheid nemen in aanraking. Meestal is één van de oma’s of opa’s ernstig ziek maar soms ook een moeder of vader. Dat kan moeilijk en verdrietig zijn zeker omdat jezelf ook in deze verdrietige situatie zit. Als het wenselijk is kunnen wij proberen u hierbij te helpen. In onze informatiekast staan boekjes/cd’s waar u gebruik van kunt maken. Soms is het fijn om deze te gebruiken om een gesprek met uw kind te beginnen. Ook tekenen of een kleurplaat kan een goed hulpmiddel zijn. Zelf denk ik dat kinderen het meest gebaat zijn bij openheid, eerlijkheid en wat heel belangrijk is, een goede voorbereiding. Vertel wat een kind te zien krijgt en hoe dat komt. Als oma altijd in de kleren in de kamer aan tafel zat en nu in de pyjama in bed ligt, is dat heel anders dan dat het was. Een kind heeft vaak een beeld nodig om de situatie te begrijpen, dan wordt het duidelijk voor ze. Kinderen horen erbij, maken deel uit van de gezinnen en families wanneer er één van de naaste familieleden ernstig ziek is en komt te overlijden. Deel u vragen, onzekerheden of twijfels als deze er zijn. Want voor ons allemaal geldt duidelijkheid geeft zekerheid.

Tip: Leest u eerst zelf het boekje even door en/of luister eerst zelf de CD van te voren. Zo weet u wat er verteld wordt en kunt u de tekst aanpassen of aanvullen volgens u eigen overtuiging of inzicht.