De tijd

De tijd

8 september 10:30

Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

Neem de tijd, tijd kost geld, tijd zat. De tijd vliegt maar voor een ander niet. Of met de woorden van Herman van Veen te spreken: “De tijd tikt je maar wat wijs, tikt je slapen grijs”.  De vastgestelde tijd schept duidelijkheid en geeft richting aan.

In het stervensproces is de tijd ongrijpbaar. “Hoe lang duurt het nog?” deze vraag wordt mij regelmatig gesteld.

Heel begrijpelijk maar toch weet ik het meestal niet. Hoeveel tijd heeft iemand nodig om te sterven, om het leven los te laten?

Dat staat niet vast, niemand die het weet. Soms verloopt het stervensproces snel, soms zo snel dat het ons overvalt of verrast. Terwijl een andere keer het stervensproces een paar dagen of nog langer duurt.

Het gaat zoals het gaat, sterven is een natuurlijk proces. Zoals geboren worden dat ook is. De ene geboorte verloopt vlot terwijl de andere twee dagen duurt. Voor de stervende is de tijd van onze klok voorbij, hij/zij bevindt zich in een andere dimensie. Hier hebben wij ook aandacht voor. Door rust te creëren en goed te kijken of iemand ontspannen is en comfortabel voelt. Door er te zijn voor de naasten, waar hebben zij behoefte aan?  Deze tijd wordt meestal als heel waardevol beschouwd.

Wat ik ondertussen wel weet: "Ieder mens neemt zijn of haar eigen tijd".