Houvast

Houvast

18 mei

 

Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

Ik groei in dit hele proces mee en zie alles veranderen. Ik neem mijn moeder vaak mee naar buiten om lekker te wandelen dat vindt ze heerlijk. Tegenwoordig houdt ze me stevig vast bij de arm, heel strak. Ze zoekt letterlijk houvast. Ik zie dit ook bij veel zieke mensen op mijn werk.
Mag het bedhek omhoog vraagt iemand en als ik later terugkom houdt deze meneer met beide handen het bedhek stevig vast.

Familie die moet blijven. Patronen en gewoonten waaraan vast gehouden moet worden. De spullen die belangrijk zijn binnen handbereik en op de juiste plaats neerzetten. Religie. Allemaal belangrijke zaken die zekerheid bieden, houvast! Die bepaalde controle lijkt een stukje rust te geven en ik denk ook een beetje kracht.

Kracht die mensen nodig hebben om door te gaan in de onzekere periode die voor hun ligt, de laatste levensfase. Hier ligt voor ons een belangrijke taak. Wat heeft iemand nodig, waar heeft iemand behoefte aan, wat kunnen wij hierin betekenen en wie kan dit het beste doen? Waar kan ik in bijdragen?

Ik vind het altijd weer bijzonder om hier deel vanuit te maken. Om vertrouwen te geven, te creëren en te ontvangen om zo houvast te bieden in de onzekerheid, aan onze gast en hun naasten. Dit is volgens mij de essentie van ons werk.