Persoonlijk dilemma

Persoonlijk dilemma

9 februari 16:20

Hij belde naar de Winde met de vraag of hij zijn moeder kon bezoeken. Een golf van spanning viel over mij heen toen ik met hem sprak aan de telefoon. Wat was er aan de hand, vroeg ik mijzelf af.

Een poosje later maakte ik kennis met hem. Hij vertelde dat hij diezelfde avond moest vertrekken naar het buitenland, voor zijn werk. Hij moest gaan en kon de vaste gasten die meereisden niet teleurstellen en zijn baas ook niet.

Ik voelde zijn spanning en zag een betrokken man en toegewijde medewerker waar elke baas trots op kan zijn. Ik vroeg me af hoe hij als zoon tegen de situatie van zijn moeder aankeek. Dit was wel een punt, hoe maak ik dit bespreekbaar? Onze gasten zijn heel kwetsbaar in hun laatste levensfase maar de naasten zeer zeker ook. In deze situatie was dit zo voelbaar en dat vraagt om zorgvuldigheid.
Stapje voor stapje probeerde ik contact te maken met de zoon van mevrouw. Hoe was hun band, hoe gingen ze met elkaar om, hoe was het vroeger? Hoe was het om te gaan werken en zijn moeder kwam te overlijden?
De spanning en onrust steeg bij meneer, onmacht, frustratie, tweestrijd, een persoonlijk dilemma speelde zich hieraf. Hij wist niet wat hij moest doen. "Hoe is het om nu naar uw werk te gaan?" “Kunt u de verantwoordelijkheid van uw werk aan, nu u zich zo voelt?” vroeg ik.
Bam, deze vraag sloeg in als een bom. De ontlading volgde aan de rand van het bed van zijn moeder en hij wist wat hij moest doen.

Ik vond het moeilijk, heftig en toch was het goed. De volgende dag overleed zijn moeder in alle rust in zijn bijzijn. Enige tijd later kreeg ik via een collega een bedankje van hem, met name voor de laatste vraag.

De plek voor een waardig afscheid,
in alle rust en vrijheid.Meer over Hospice de Winde
Dagboek van een verpleegkundige
Sfeerimpressie
Ervaringen
 • Kinderen en afscheid nemen

  Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

  Lees meer
 • Net als in de film

  Net als in de film

  12 februari 15:42

  Als de tijd daar was, wilde hij gaan liggen en zo inslapen. Dat vertelde hij op een dag toen ik hem aan het verzorgen was.
  Ja, dat is wel het mooist. Heeft niet iedereen deze wens?

  Lees meer
 • Verlangen

  Verlangen

  21 november 08:53

  Ze was oud en versleten zoals ze dat zelf zei. Heel lang ervaarde ze de kwaliteit van haar leven maar langzamerhand werd dit minder. Telkens kwamen er nieuwe ongemakken bij.

  Lees meer
 • Tijd om te sterven

  Tijd om te sterven

  26 oktober 15:31

  Anderhalf jaar lang is er bij ons in de Winde gefilmd.  Een aantal van onze gasten werd gevolgd en geïnterviewd. Het proces van de laatste levensfase werd vastgelegd. Ook de naasten werden hierbij betrokken. Afgelopen zaterdagmiddag was het zover, de première van de documentaire

  “Tijd om te sterven”.

  Lees meer
 • De tijd

  De tijd

  8 september 10:30

  Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

  Lees meer
 • Mooi weer

  Mooi weer

  8 augustus 13:05

  De tuin van de Winde staat er weer prachtig bij.

  De bloemen bloeien, de plantenbakken zijn gevuld. De tuinstoelen en parasols staan klaar voor gebruik. Elk jaar weer genieten we allemaal van deze fijne plek.

  Lees meer
 • De Twentsewens Ambulance

  Hoe mooi is het om een laatste wens in vervulling te laten gaan?

  Om bijvoorbeeld nog één keer een speciale plek te bezoeken waar iemand naar verlangt. Dankzij de stichting Twentsewens Ambulance wordt dit mogelijk gemaakt en dat is prachtig!

  Lees meer
 • Houvast

  Houvast

  18 mei

   

  Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

  Lees meer
 • Schuldgevoel

  Schuldgevoel

  4 april 17:14

  Het is zondagmiddag en er staat een rondleiding gepland.
  aar man is erg ziek en kan niet mee komen om te kijken, haar kinderen zijn bij haar.

  Lees meer
 • Persoonlijk dilemma

  Persoonlijk dilemma

  9 februari 16:20

  Hij belde naar de Winde met de vraag of hij zijn moeder kon bezoeken. Een golf van spanning viel over mij heen toen ik met hem sprak aan de telefoon. Wat was er aan de hand, vroeg ik mijzelf af.

  Lees meer
Harry (Partner)Willie (gast)Joke (gast) en Frans Jan

Gast Willy Heemskerk-Burggraaf deelt haar ervaring over het verblijf in Hospice de Winde.

Video-impressieHospice De WindeHalKeukenHuiskamerKamerStilteruimteDakterras
Ontdek nu de zorgwijzer