Persoonlijk dilemma

Persoonlijk dilemma

9 februari 16:20

Hij belde naar de Winde met de vraag of hij zijn moeder kon bezoeken. Een golf van spanning viel over mij heen toen ik met hem sprak aan de telefoon. Wat was er aan de hand, vroeg ik mijzelf af.

Een poosje later maakte ik kennis met hem. Hij vertelde dat hij diezelfde avond moest vertrekken naar het buitenland, voor zijn werk. Hij moest gaan en kon de vaste gasten die meereisden niet teleurstellen en zijn baas ook niet.

Ik voelde zijn spanning en zag een betrokken man en toegewijde medewerker waar elke baas trots op kan zijn. Ik vroeg me af hoe hij als zoon tegen de situatie van zijn moeder aankeek. Dit was wel een punt, hoe maak ik dit bespreekbaar? Onze gasten zijn heel kwetsbaar in hun laatste levensfase maar de naasten zeer zeker ook. In deze situatie was dit zo voelbaar en dat vraagt om zorgvuldigheid.
Stapje voor stapje probeerde ik contact te maken met de zoon van mevrouw. Hoe was hun band, hoe gingen ze met elkaar om, hoe was het vroeger? Hoe was het om te gaan werken en zijn moeder kwam te overlijden?
De spanning en onrust steeg bij meneer, onmacht, frustratie, tweestrijd, een persoonlijk dilemma speelde zich hieraf. Hij wist niet wat hij moest doen. "Hoe is het om nu naar uw werk te gaan?" “Kunt u de verantwoordelijkheid van uw werk aan, nu u zich zo voelt?” vroeg ik.
Bam, deze vraag sloeg in als een bom. De ontlading volgde aan de rand van het bed van zijn moeder en hij wist wat hij moest doen.

Ik vond het moeilijk, heftig en toch was het goed. De volgende dag overleed zijn moeder in alle rust in zijn bijzijn. Enige tijd later kreeg ik via een collega een bedankje van hem, met name voor de laatste vraag.

De plek voor een waardig afscheid,
in alle rust en vrijheid.Meer over High Care Hospice de Winde
Dagboek van een verpleegkundige
Sfeerimpressie
Ervaringen
 • De tijd

  De tijd

  8 september 10:30

  Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

  Lees meer
 • Mooi weer

  Mooi weer

  8 augustus 13:05

  De tuin van de Winde staat er weer prachtig bij.

  De bloemen bloeien, de plantenbakken zijn gevuld. De tuinstoelen en parasols staan klaar voor gebruik. Elk jaar weer genieten we allemaal van deze fijne plek.

  Lees meer
 • De Twentsewens Ambulance

  Hoe mooi is het om een laatste wens in vervulling te laten gaan?

  Om bijvoorbeeld nog één keer een speciale plek te bezoeken waar iemand naar verlangt. Dankzij de stichting Twentsewens Ambulance wordt dit mogelijk gemaakt en dat is prachtig!

  Lees meer
 • Houvast

  Houvast

  18 mei

   

  Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

  Lees meer
 • Schuldgevoel

  Schuldgevoel

  4 april 17:14

  Het is zondagmiddag en er staat een rondleiding gepland.
  aar man is erg ziek en kan niet mee komen om te kijken, haar kinderen zijn bij haar.

  Lees meer
 • Persoonlijk dilemma

  Persoonlijk dilemma

  9 februari 16:20

  Hij belde naar de Winde met de vraag of hij zijn moeder kon bezoeken. Een golf van spanning viel over mij heen toen ik met hem sprak aan de telefoon. Wat was er aan de hand, vroeg ik mijzelf af.

  Lees meer
 • Januari

  Januari

  16 januari 15:47

  Alle drukte van de feestdagen zijn weer voorbij. Wij kijken terug op een mooie en ontroerende tijd.

  Lees meer
 • 2016

  2016

  15 december 09:23

  Dit jaar hebben we veel mensen ontmoet en mogen verzorgen, het was een druk jaar. Als ik terugkijk dan valt het op dat er veel jonge mensen bij ons in de Winde zijn geweest. Dat doet wel wat met mij. Binnen ons team is dit herkenbaar, mijn collega’s ervaren het ook zo. Gelukkig kunnen we en mogen we dit uitspreken naar elkaar .

  Lees meer
 • Ik zie jou

  Ik zie jou

  8 december 09:04

  Mevrouw was krachtig en sterk, had haar hele leven met hart en ziel, hard gewerkt. Vrijgezel, geen kinderen maar omringd door goede vriendinnen en vrienden. “Ik heb alles al geregeld en ik wil zoveel mogelijk alles zelf doen.”

  Lees meer
 • Onze vrijwilligers

  Onze vrijwilligers

  18 november 10:24

  Met onze vrijwilligers zijn wij heel blij. Het is ondenkbaar om zonder hun de Winde draaiende te houden. Maar dat niet alleen, nee onze vrijwilligers zijn goud waard!

  Lees meer
Harry (Partner)Willie (gast)Joke (gast) en Frans Jan

Gast Willy Heemskerk-Burggraaf deelt haar ervaring over het verblijf in Hospice de Winde.

Video-impressieHospice De WindeHalKeukenHuiskamerKamerStilteruimteDakterras
Ontdek nu de zorgwijzer