Ik zie jou

Ik zie jou

8 december 09:04

Mevrouw was krachtig en sterk, had haar hele leven met hart en ziel, hard gewerkt. Vrijgezel, geen kinderen maar omringd door goede vriendinnen en vrienden. “Ik heb alles al geregeld en ik wil zoveel mogelijk alles zelf doen.”

Haar ziekte sloeg genadeloos toe. De vermoeidheid won het van haar energie en de wonden die ze had werden met de dag groter en pijnlijker.

Haar “levenskracht“ kwam onder spanning te staan. Ze wilde alles onder controle houden maar haar lijf deed anders. Dit was moeilijk te aanvaarden. Ik mocht haar verzorgen. Dit ging gepaard met aanwijzingen en haar pijngrens. Ze bleef kritisch ten aanzien van het verzorgend handelen. Ik vond het prachtig om te zien hoe haar kracht, haar houvast was. Maar diezelfde kracht nam af en werkte tegen haar.Ze verloor haar houvast. Voor ons de belangrijke taak om haar houvast te bieden. Haar, haar waardigheid te laten behouden.

Ons mooie werk bestaat niet alleen uit lichamelijk zorg, wondbehandeling en symptoombestrijding. Net zo belangrijk is het om, de mens te blijven zien.En soms is dat niet zo makkelijk. Het is zoeken naar contact, naar verbinding maken. Door, zoals ik het noem, liefdevol geduldig zijn. Op zoek gaan naar wat voor de ander waardevol is en daarin zelf een stapje terug doen. Het vraagt om empathisch vermogen, meebewegen in de unieke situatie, geduldig zijn. Jezelf eerlijk afvragen, doe ik dit handelen voor de ander of voor mezelf? 

De ander hierin te begeleiden zodat er rust komt en aanvaarding van de situatie. Dat er ruimte ontstaat om uiteindelijk los te kunnen laten. Dit is een heel proces en is niet meetbaar in tijd en cijfers. Dat kan ook niet. Dit proces is onbetaalbaar maar ook essentieel op alle vlakken. Ieder mens mag gezien worden in al zijn facetten.

De plek voor een waardig afscheid,
in alle rust en vrijheid.Meer over Hospice de Winde
Dagboek van een verpleegkundige
Sfeerimpressie
Ervaringen
 • Kinderen en afscheid nemen

  Weet u nog hoe u vroeger als kind dacht over de dood? Of wat er met je ging gebeuren na de dood? Sommige zaken zijn in de ogen van kinderen heel vanzelfsprekend. Als je vraagt, waar is de hemel dan zegt bijna ieder kind; boven in de lucht.

  Lees meer
 • Net als in de film

  Net als in de film

  12 februari 15:42

  Als de tijd daar was, wilde hij gaan liggen en zo inslapen. Dat vertelde hij op een dag toen ik hem aan het verzorgen was.
  Ja, dat is wel het mooist. Heeft niet iedereen deze wens?

  Lees meer
 • Verlangen

  Verlangen

  21 november 08:53

  Ze was oud en versleten zoals ze dat zelf zei. Heel lang ervaarde ze de kwaliteit van haar leven maar langzamerhand werd dit minder. Telkens kwamen er nieuwe ongemakken bij.

  Lees meer
 • Tijd om te sterven

  Tijd om te sterven

  26 oktober 15:31

  Anderhalf jaar lang is er bij ons in de Winde gefilmd.  Een aantal van onze gasten werd gevolgd en geïnterviewd. Het proces van de laatste levensfase werd vastgelegd. Ook de naasten werden hierbij betrokken. Afgelopen zaterdagmiddag was het zover, de première van de documentaire

  “Tijd om te sterven”.

  Lees meer
 • De tijd

  De tijd

  8 september 10:30

  Tijd fascineert mij. Daar mijmer ik wel eens over. Wat is tijd? Tijd heeft verschillende dimensies.

  Lees meer
 • Mooi weer

  Mooi weer

  8 augustus 13:05

  De tuin van de Winde staat er weer prachtig bij.

  De bloemen bloeien, de plantenbakken zijn gevuld. De tuinstoelen en parasols staan klaar voor gebruik. Elk jaar weer genieten we allemaal van deze fijne plek.

  Lees meer
 • De Twentsewens Ambulance

  Hoe mooi is het om een laatste wens in vervulling te laten gaan?

  Om bijvoorbeeld nog één keer een speciale plek te bezoeken waar iemand naar verlangt. Dankzij de stichting Twentsewens Ambulance wordt dit mogelijk gemaakt en dat is prachtig!

  Lees meer
 • Houvast

  Houvast

  18 mei

   

  Mijn moeder is dementerend. Ze merkt dat ze de grip verliest op haar zekerheden, haar leven en dat maakt haar onzeker.

  Lees meer
 • Schuldgevoel

  Schuldgevoel

  4 april 17:14

  Het is zondagmiddag en er staat een rondleiding gepland.
  aar man is erg ziek en kan niet mee komen om te kijken, haar kinderen zijn bij haar.

  Lees meer
 • Persoonlijk dilemma

  Persoonlijk dilemma

  9 februari 16:20

  Hij belde naar de Winde met de vraag of hij zijn moeder kon bezoeken. Een golf van spanning viel over mij heen toen ik met hem sprak aan de telefoon. Wat was er aan de hand, vroeg ik mijzelf af.

  Lees meer
Harry (Partner)Willie (gast)Joke (gast) en Frans Jan

Gast Willy Heemskerk-Burggraaf deelt haar ervaring over het verblijf in Hospice de Winde.

Video-impressieHospice De WindeHalKeukenHuiskamerKamerStilteruimteDakterras
Ontdek nu de zorgwijzer